Tento web využíva cookies. Jeho používaním s tým vyjadrujete súhlas.
Rozumiem

+421 905 635 904 
Po – So: 10:00 – 18:00.

Ne: Zatvorené.

Košík (0)
Suma: €0
Ako vybrať gymnastické náčinie?
Ako vybrať gymnastické náčinie?
Pri príprave programu v modernej gymnastike je nesmierne dôležité dôsledne vybrať nielen farbu gymnastického dresu pre každú zostavu, ale aj farbu gymnastického náčinia, s ktorým gymnastka vystupuje. Len v tomto prípade bude obraz dokonalý a harmonický a športovkyňa môže na súťažiach predviesť svoje majstrovské umenie ako výsledok dlhoročných náročných tréningov.
 

Ako správne vybrať, odmerať a skrátiť švihadlo pre modernú gymnastiku?


V súčasnosti existuje veľká rozmanitosť švihadiel pre modernú gymnastiku, ktoré sa odlišujú v tvrdosti, hrúbke, váhe a dĺžke. Profesionálni výrobcovia SASAKI, CHACOTT, PASTORELI, VENTURELLI a AMAYA sa pýšia tým, že ich gymnastické švihadlá sú dostatočne ťažké a dobre lietajú, no zároveň sú mäkké a počas výučby skokov pri chybách neudierajú do nôh. Takéto nylonové švihadlá sú pre modernú gymnastiku veľmi pohodlné.

Štandardné gymnastické švihadlá sú zvyčajne 3 metre dlhé. Pre komfortný tréning je potrebné skrátiť švihadlo podľa výšky gymnastky. Postup pre správne odmeranie dĺžky švihadla je nasledovný: gymnastka sa postaví doprostred švihadla a švihadlo sa napne až po úroveň pliec dievčaťa. Urobte uzly v potrebných miestach. Švihadlo so zaviazanými uzlami by malo siahať k úrovni podpazušia! Potom, ako ste zaviazali na švihadle uzly, si gymnastka poskáče na švihadle, aby sa uistila, že jej dĺžka vyhovuje. Následne švihadlo skráťte v mieste za uzlami a konce opáľte ohňom, aby sa nerozplietli. Uzly na švihadlách spoločnosti SASAKI, CHACOTT, VENTURELLI a AMAYA sa ľahko viažu a pevne držia. Švihadlo PASTORELI je tvrdšie, preto sa odporúča nielen zaviazať uzly a opáliť konce, ale ich aj zošiť niťou, aby sa nerozviazali. Odporúča sa skrátiť švihadlo z oboch strán, aby sa nezmenilo vyváženie a taktiež je potrebné zaviazať uzly na oboch koncoch rovnakým spôsobom!

  Švihadlo by sa malo skladovať v obale, aby sa predišlo znečisteniu a zamotaniu v taške. Ak sa nylonové švihadlo znečistí, je možné ho oprať v rukách alebo v práčke v režime „Jemné pranie“.

Ako správne vybrať obruč pre modernú gymnastiku?

Obruče pre modernú gymnastiku bývajú rôznych rozmerov: od 60 cm do 90 cm s rozpätím každých 5 cm. Obruč s dĺžkou 60 cm je zvyčajne vhodná pre gymnastky vo veku od 3-4 rokov, 65 cm: 5-6 rokov, 70 cm: 6-7 rokov, 75 cm: 7-8 rokov, 80 cm: 9-11 rokov, 85 cm a 90 cm: 12 a viac v závislosti od výšky. Pre výber ideálnej obruče je potrebné odmerať vzdialenosť od podlahy po panvovú kosť (2 cm pod pupkom). Táto vzdialenosť predstavuje priemer obruče, ktorá by mala podľa veľkosti vyhovovať. Ak by si gymnastka rada zaobstarala obruč s rezervou pre prípad rýchleho nárastu, potom treba odmerať dĺžku od podlahy po pupok. Najlepšie je však danú záležitosť prekonzultovať s trénerom.
Obruč treba chrániť v špeciálnom obale, kde sa neznečistí a bude sa komfortne nosiť. Je dôležité poznamenať, že najbezpečnejšie je uskladňovať obruč v horizontálnej polohe, pretože vo vertikálnej môže dôjsť k postupnému „splošteniu“.
Farebná škála obručí sa vyberá individuálne pre každú športovkyňu tak, aby komplexne dopĺňala obraz jej vystúpenia na koberci. Obruče je preto možné ozdobiť akrylovými farbami alebo ju olepiť rôznofarebnou páskou. Takúto obruč je nevyhnutné zvrchu omotať ochrannou vrstvou tenkej priesvitnej lepiacej pásky.


Ako správne vybrať loptu pre modernú gymnastiku?

Lopta pre modernú gymnastiku by mala byť príslušnej veľkosti, váhy a mala by byť vyrobená z kvalitnej gumy a v neposlednom rade dopĺňať štýl gymnastky pre danú zostavu. Rozmer lopty sa určuje podľa výšky športovkyne a veľkosti jej ruky. Lopta by mala padnúť do dlane tak, aby ju dievča mohlo pohodlne držať a vykonať cvik „osmičku“. Pre profesionálne gymnastky, ktoré dovŕšili vek 15 rokov, by náčinie malo zodpovedať normám Medzinárodnej gymnastickej federácie (s označením FIG Approved – Schválené FIG). Náčinie s takýmto označením je vhodné pre vystúpenia na medzinárodných turnajoch. Najlepšie je však výber lopty prekonzultovať s trénerom.

Kvalita lopty pre modernú gymnastiku závisí od kvality materiálu, z ktorého je vyrobená. Gymnastická lopta musí byť vyrobená z kvalitnej gumy, ktorá je príjemná na dotyk a je pokrytá špeciálnou vrstvou, ktorá vytvára pocit priľnavosti (keď berieš loptu do ruky, zdá sa, že sa ti „prilepila“ k ruke). Lopta by mala mať taktiež dobré vyváženie, to znamená, že keď odrazíš loptu od podlahy presne smerom dolu, mala by sa odraziť smerom hore a nie do boku. Profesionálne lopty by mali byť vždy správne vyvážené. Z tohto dôvodu odporúčajú tréneri mladým gymnastkám začať cvičiť len s profesionálnymi loptami známych značiek SASAKI, CHACOTT, VENTURELLI, PASTORELLI a AMAYA.

Loptu je potrebné nafukovať špeciálnou pumpou, ktorá obsahuje optimálne množstvo vzduchu. Lopta sa nafukuje postupne v malých množstvách. Na nafukovanie lopty používajte iba pumpu od výrobcu lopty. Takéto pumpy majú zaoblenú ihlu, ktorá nepoškodí ventil. Pred nafukovaním natrite ihlu pumpy špeciálnym olejom od výrobcu lopty alebo vodou, aby sa nepoškodil ventilček. Keď vkladáte ihlu do lopty, dávajte pozor, aby vnikala do lopty pod pravým uhlom. Inak by mohla poškodiť ventilček.
Keď nafukujete loptu, skontrolujte ju na dotyk. Mala by byť trochu mäkká, aby ste ju mohli vziať zvrchu. Nenafúknite loptu príliš, mohlo by ju to zdeformovať! Neuchovávajte a neprenášajte loptu bez vzduchu. 
Loptu je potrebné uskladňovať v špeciálnom obale. Pomôže to uchovať objem lopty odhliadnuc od zníženej teploty. Často sa stáva, že sa v zime zvykne od chladu vyfúknuť, no teplý obal ho môže od tohto uchrániť. Obal taktiež pomáha udržovať loptu v čistote a vyhnúť sa škrabancom v taške. Pri znečistení je možné loptu umyť s mydlom a následne ju utrieť uterákom do sucha.


Ako správne vybrať kužele pre modernú gymnastiku?

Kužele pre modernú gymnastiku by mali byť presne stanoveného rozmeru, váhy a mali by byť vyrobené z kvalitných materiálov: guma alebo plast. Rozmer kužeľov sa určuje podľa výšky gymnastky a dĺžky jej ruky. Pre dievčatá vo veku 3-6 rokov sú vhodné malé kužele s dĺžkou 36 cm, pre dievčatá vo veku 7-11 rokov sú vhodné stredné kužele s dĺžkou 40-41 cm, pre dievčatá vo veku 11 rokov a viac sú vhodné štandardné veľké kužele s dĺžkou 44-45 cm. Pre profesionálne gymnastky staršie ako 15 rokov by mali zodpovedať normám Medzinárodnej gymnastickej federácie (s označením FIG Approved – Schválené FIG). Náčinie s takýmto označením sú vhodné pre vystúpenia na medzinárodných turnajoch.

 Kužele pre modernú gymnastiku sa vyrábajú z plastu alebo gumy, bývajú taktiež kombinované. Plastové kužele sú v poslednej dobe na ústupe a do popredia sa dostávajú profesionálnejšie kužele z gumy. Výhoda gumových kužeľov spočíva v tom, že dokonca aj neskúsená alebo úplne malá gymnastka sa s nimi cíti sebaisto, nebojí sa ich hádzať a chytať, skúšať s nimi nové, zložité cviky, Preto tréneri odporúčajú začínať výučbu mladých gymnastiek s profesionálnymi kužeľmi SASAKI, CHACOTT, VENTURELLI, PASTORELLI a AMAYA..

 Skladovať kužele sa odporúča v špeciálnom obale, ktorý ich bude chrániť v čistote a predíde sa tak možným škrabancom v taške.
Kužele akejkoľvek farby, z gumy alebo plastu, je možné ozdobiť pomocou rôznofarebných pásikov. Existuje veľký výber lepiacich pások rozmanitých farieb a odtieňov, z ktorých je možné vystrihnúť vzory a nalepiť ich na kužele. Takéto „vyzdobené“ kužele je potrebné pokryť tenkou vrstvou priesvitnej lepiacej pásky (na farebnú vrstvu) pre zafixovanie nanesenej ozdoby. Buďte kreatívny pri výbere farby pásikov a prípadne aj motívov z akrylovej farby, veď vďaka tomu dosiahnete výnimočný efekt v obraze mladej gymnastky.


Ako správne vybrať stuhu pre modernú gymnastiku?

Stuha pre modernú gymnastiku sa skladá z tyčky a samotnej stuhy dlhej 4, 5 alebo 6 metrov. Pre gymnastky nie staršie ako 8 rokov je vhodná dĺžka 4 metre, vo veku 8-14 rokov dĺžka 5 metrov a pre gymnastky vo veku 15 rokov a viac je vhodná dĺžka 6 metrov. Najlepšie je však výber stuhy prekonzultovať s trénerom.

Paličky pre gymnastickú stuhu sú zväčša kónického alebo valcového tvaru. Vyrábajú sa z plastu alebo organického plastu s dĺžkou od 50 do 60 cm. Stuha s tyčkou sa spájajú karabínou alebo nylonovou šnúrkou. Tyčka sa vyberá v závislosti od dĺžky stuhy:
- pre 5 a 6 metrové stuhy sa volia tyčky dlhé 57 cm, 60 cm,
- pre stuhy dlhé 4 metre sa volia tyčky dlhé 50-54 cm.
Pre prenos a skladovanie stuhy je potrebný špeciálny navijak na stuhu, na ktorý sa ľahko obmotá a pre paličku obal. V prípade potreby je možné stuhu oprať v teplej vode (30 stupňov a menej) s malým množstvom pracieho prášku. Aby stuha po opratí nezmäkla, je možné použiť škrob alebo iný špeciálny prostriedok. Po vysušení stuhy ju treba vyžehliť. Aby sa stuha nelepila o koberec a kostým, je možné ju potrieť antistatickým prípravkom.
Pre vytvorenie ideálneho obrazu gymnastky sa vyberá farba stuhy a tyčky osobitne podľa štýlu danej gymnastky. Je možné vybrať jednofarebnú stuhu, rôznofarebnú stuhu alebo si ju dokonca namaľovať akrylovými farbami na textil alebo permanentnou fixkou. Tyčka ku stuhe tiež môže byť jednofarebná či rôznofarebná, s obrázkom, s flitrami alebo bez nich.

Prajeme veľa úspechov pri cvikoch s  krásnym a zložitým náčiním!